Magyarország Kormányának 2012. júniusában elfogadott Kormányrendelet módosításai szerint 2013. január 1.-től kezdődően a 4 hónapos kort elért kutyák már csak mikrochippel megjelölve tarthatók.

További fontos szabályozás:

2010.Július 1.-én hatályba lépett a 41/2010. (II.26.) kormányrendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról, melynek értelmében „Ebet forgalmazni, illetve tulajdonjogát átruházni kizárólag az állatot azonosító elektronikus transzponderrel (bőr alá ültetett mikrochip) lehet.”
Vagyis tulajdonos változás ( eladás, elajándékozás) esetén kötelező a kutyákat mikrochippel ellátni, akkor is ha még nem töltötték be a 4. hónapot.

Az Állatútlevél kiállításához szintén szükséges a mikrochipes megjelölés.

Állatútlevél kiállítás:

Ha az Európai Unión belül szeretnének szeretnének kutyájukkal, macskájukkal, vadászgörényükkel utazni feltétlenül szükségük lesz egy Állatútlevélre. Az okmány kiállításához szükséges az állat mikrochipes jelölése, az érvényességéhez érvényes veszettségoltás.Ezért oltások alkalmával mindig érdemes az Állatútlevelet is magukkal vinni, hogy igazolva legyen a megkapott oltás.

Fontos tudni, hogy az állat életében első alkalommal kapott veszettség elleni oltás az EU szabályozás szerint a beadás napjától számított 21.naptól válik érvényessé.

Néhány uniós ország szigorúbb beutazási feltételeket szabhat.
Ha az utazás célja Európai unión kívül esik egyéb engedélyekre, oltásokra is szükség lehet.

Részletesebb információért keressék az alábbi elérhetőségeket:

www.maok.hu

www.petvetdata.hu